24 Ekim 2011 Pazartesi

Osmanlı Şerbetli Tatlı Tarifleri


OSMANLI PARESİ 

Milföy hamuru (6 adet)
Toz şeker (2,5 çay kaşığı)
Şerbeti için:
Toz şeker (1,5 bardak)
Su (3/4 bardak, soğuk)
Limon suyu (1 çay kaşığı)

Tezgâha yan yana dizdiğiniz 6 adet milföy hamurunun 5'inin üzerine yarım çay kaşığı toz şeker serpin. Ve en üste şeker serpmediğiniz hamur olacak şekilde hamurları üst üste koyun. Bir merdane yardımıyla hamurları açarak yaklaşık olarak 15'e 25 santimetre ebatlarında büyütün.
Hamurun bir kısa tarafından avucunuzla yuvarlayarak yarısına kadar sarın. Aynı şekilde diğer yarısını da yuvarlayarak sarın. Birkaç kez üzerinden merdane ile geçerek hamurun yüzeyini düzgünleştirin. Ters çevirerek her iki ucundaki fazlalıkları kesin. Bıçağı fazla bastırmadan hamuru yaklaşık yarım santimetre kalınlığında keserek parçalara ayırın.
Kestiğiniz parçaları önceden pişirme kâğıdı serdiğiniz ince fırın tepsisine birbirlerine değmeyecek biçimde dizin. Tepsiyi önceden 175 derecede ısıttığınız fırına vererek yaklaşık 25 dakika pişmeye bırakın
Tatlınız pişerken şerbetini hazırlamak için ocağa aldığınız derin bir tavaya 3/4 bardak soğuk su ve 1,5 bardak toz şeker koyup, 1 çay kaşığı limon suyı sıkın ve şerbeti kaynamaya bırakın. Kaynayan şerbeti ocaktan alıp, soğumasını bekleyin.
Üzeri iyice kızaran tatlıyı fırından çıkarın. Sıcal tatlıları soğuttuğunuz şerbetin içine koyun. Tatlıları iyice karıştırarak şerbeti emmelerini sağlayın Şerbeti iyice emen ve soğuyan Osmanlı pare tatlısın servise hazır hale getirin.




LİMONLU SÜNGERİYE 

250 gr. beyaz peynir
3 adet sarı yumurta
2 limonun rendelenmiş kabuğu
1 kahve kaşığı karbonat
3 adet yumurta beyazı
175 gr. toz şeker
100 gr. un
40 gr. nişasta
Şurubu:
1+1/2 kg. şeker
2 kg su
1 limonun suyu

Şurup malzemesini hep beraber 2 kaynatın. 50 cm çapında bir tepsiyi yağlayın. Peyniri 2 saat ılık suda ıslayınız. Sonra bir tülbente veya beze koyarak iyice sıkınız. Hiç su kalmadan bir süzgeçten veya ince kalburdan geçiriniz. Bir tencereye koyup içersine karbonat, limon kabuğu ve sarı yumurtaları ilâve ederek iyice karıştırınız. Sonra çukur bir kapta yumurta beyazına şekeri ilâve ederek kar  gibi oluncaya kadar vurunuz. Hemen peynirli sarı yumurtanın içersine evvelâ un ve nişastayı fazla karıştırmadan sonra yumurta beyazını fazla karıştırmadan tamamen yedirip bir sıkma topbası ile tepsiye sıkıp, pişirip şurubunu döküp kaynatınız. Şurubunu çektirip ateşten alarak, soğuyunca servis yapınız.



HİNDİSTANCEVİZLİ SÜNGERİYE 

250 gr. tuzu alınmış, sıkılmış beyaz peynir
3 adet sarı yumurta
1 kahve kaşığı karbonat
3 adet beyaz yumurta
50 gr. toz şeker
75 gr. un
35 gr. nişasta
25 gr. rendelenmiş hindistancevizi
Şurubu:
1+1/2 kg. şeker
2 kg. su
1 limonun suyu

Şurup malzemesini hep beraber 2 kaynatın. 50 cm çapında bir tepsiyi yağlayın.
Peyniri 2 saat ılık suda ıslayınız. Sonra bir tülbente veya beze koyarak iyice sıkınız. Hiç su kalmadan bir süzgeçten veya ince kalburdan geçiriniz. İçine yumurta sarılarını ve karbonatı ilâve edip iyice karıştırınız. Yumurta beyazını 175 gr. şekerle çukur bir kapta kar gibi oluncaya kadar vurup fazla karıştırmadan evvelâ yumurta beyazını, sonra da un, nişastayı sarı yumurtalı beyaz peynirin içine tamamen yediriniz, daha sonra da hindistancevizini iyice karıştırarak yediriniz. Hemen bir sıkma torbasına doldurup ceviz biçimi biraz genişçe 4'er cm ara ile tepsiye sıkıp pişiriniz. Fırından çıkarıp aynı büyüklükte başka bir tepsiye çıkarıp hemen şurubun yarısını üzerine dökünüz. Ağır ateşte hafif kaynatıp şurubun yarısı çekince altını üstüne çevirip tekrar üstlerine küçük bir kepçe ile tepsideki şuruptan dökerek ağır ağır kaynatarak şurubunu çektiriniz. Şurup çektikten sonra ateşten alınız, altı üste çevrilmiş vaziyette olduğu gibi servisediniz.

Not: Beyaz yumurta aluminyum kapta vurulmaz.En iyisi çelik, cam, porselen kaplardır, tabiatıyle vurma makinaları en şahanesidir. Fakat 3 yumurta vurmazlar.



PEYNİR TATLISI 

250 gr. net beyaz peynir
125 gr. tereyağı
200 gr. pudra şekeri
3 bütün yumurta
2 kahve kaşığı karbonat
200 gr. un
100 gr. nişasta
Şurubu:
1+1/2 kg. şeker
1+1/2 kg. su
1 limonun suyu

Şurup malzemesini hep beraber 2 kaynatın. 50 cm çapında bir tepsiyi yağlayın.
Peyniri 2 saat ılık suda ıslayınız. Sonra bir tülbente veya beze koyarak iyice sıkınız. Hiç su kalmadan bir süzgeçten veya ince kalburdan geçiriniz. Peynir 250 gr. net olmalıdır. Bir mermerde veya tepside pudra şekerini, tereyağını ve karbonatı iyice karıştırınız. Peyniri ilâve ederek 2 dakika daha karıştırınız. Yumurtaları kırıp yediriniz. Sonra un ve nişastayı ilâve ediniz, fazla yoğurmadan yedirip ellerinizi sıyırınız.
Hamuru bir yere topladıktan sonra 3 cm ara ile tepsiye bir kaşığın ucu ile ceviz büyüklüğünde veya bir sıkma torbası ile baş parmak kalınlığında ve baş parmak kadar düz şekilde sıkıp pişiriniz. Fırından çıktıktan sonra üzerine mü savi şekilde bir bardak kaynar suyu bir fırça ile serpip hemen bir kapak kapatarak 3 dakika dinlendirip kaynar şurubunu dökünüz. Hafif ateşte ağır ağır kaynatarak zamanla iki defa alt üst çevirip tepsideki şurubundan kaşık kaşık alıp üzerlerine dökerek şurubunu çektirip ateşten alınız ve soğuyunca servis ediniz.



KOLAY YOĞURT TATLISI 

200 qr. net süzme yoğurt
200 gr. pudra şekeri
300 gr. un
2 çay kaşığı karbonat
7 bütün yumurta
Şurubu:
1 kg. şeker
700 gr. su
1/2 limon suyu

Şerbet malzemesi hep beraber 2 dakika kaynatıp içine 50 gram tereyağı ilâve edilip soğumaya bırakın. 25 cm çapında bir tepsi içini yağlayıp ve hafif unlayın.
Yoğurdu akşamdan bir beze veya bir tülbente koyunuz. Ağzını bağlıyarak asınız. Suyunun tamamen süzülmesini temin ediniz. Sonra bir kaba koyunuz, üzerine pudra şekeri ve karbonatı koyup 2 dakika karıştırınız. Yumurtaları karıştırarak teker teker ilâve edip yediriniz. Sonra ununu da ilâve edip çok karıştırmadan yediriniz, tepsiye boşaltıp pişiriniz. Fırından çıkar çıkmaz şurubunu döküp 30 dakika sonra arzu ettiğiniz biçimde dilim dilim kesip 
servis ediniz.

Not: Tatlının şurubunu koyduktan sonra üstü kapalı olarak fırına sürerseniz 8- 10 dakika sonra şurubunu çekmiş olur ve dahagüzel olur.



CEVİZLİ GÜLLAÇ 

200 gr. çekilmiş ceviz içi
12 yaprak taze güllaç
1 kg. süt
400 gr. toz şeker
Az vanilya
Üzerine serpmek için:
1 kahve fincanı gül suyu

Güllaçların bütün etrafını bir makasla 1 cm. kutrunda kesiniz. Güllaçları tam ortadan keserek makasla ikiye ayırınız.
Güllaçları teker teker bir tepsiye koyup elinizin dayanabileceği kadar kaynar bir kepçe şekerli süt döküp güllacın uzun ucundan birisini diğerinin üzerine kapatınız. Elinizle üzerine bastırıp altınıüstüne çeviriniz. Göreceksiniz güllaç yumuşamış ipek gibi olmuştur.
Güllacı hemen sol avucunuzun içine alıp ortasına cevizi koyunuz. Sonra karşılıklı 4 ucunu cevizlerinin üzerine kapatıp üstünü altına getirerek çukur bir tevziye veya üç tanesini bir kaseye koyunuz. Hepsini aynı şekilde dizip üzerlerine kalan sütlü harcı kaynar olarak müsavi şekilde taksim ediniz.
Gül suyunu müsavi olarak serpip 15 dakika beklettikten sonra 
servis ediniz.


HİNDİSTANCEVİZLİ GÜLLAÇ 

12 yaprak taze güllaç
1 kg. süt
400 gr. toz şeker
Az vanilya
Üzerine serpmek için:
1 kahve fincanı gül suyu
50 gr. rendelenmiş hindistancevizi
İçine sarmak için:
150 gr. rendelenmiş hindistancevizi
Üzerine koymak için:

Güllaçların bütün etrafını bir makasla 1 cm. kutrunda kesiniz. Güllaçları tam ortadan keserek makasla ikiye ayırınız.
Güllaçları teker teker bir tepsiye koyup elinizin dayanabileceği kadar kaynar bir kepçe şekerli süt döküp güllacın uzun ucundan birisini diğerinin üzerine kapatınız. Elinizle üzerine bastırıp altını üstüne çeviriniz. Göreceksiniz güllaç yumuşamış ipek gibi olmuştur.
Güllacı hemen sol avucunuzun içine alıp ortasına hindistancevizi koyunuz. Sonra karşılıklı 4 ucunu hindistancevizlerinin üzerine kapatıp üstünü altına getirerek çukur bir tevziye veya üç tanesini bir kaseye koyunuz. Hepsini aynı şekilde dizip üzerlerine kalan sütlü harcı kaynar olarak müsavi şekilde taksim ediniz.
Gül suyunu müsavi olarak serpip 15 dakika sonra veya daha geç üzerlerine top top hindistancevizi koyup 
servis ediniz.



KAYISILI EKMEK TATLISI 

8 dilim tost ekmeği
100 gr. tereyağı veya margarin
Şurubu :
750 gr. toz şeker
200 gr. su
1 kg. şekerpare kayısı

Ekmeğin kabuklarını keserek tepsiye diziniz. Şekeri su ile bir kere kaynatınız. Kayısıları ortadan iki parçaya bölüp çekirdeklerini çıkararak şurubun içersine atıp 5 dakika kaynatınız. Üzerlerinde toplanan köpükleri bir kevgirle aldıktan sonra evvelâ kayısıları ve sonra suyunu müsavi şekilde ekmeklerin üzerine boşaltıp ağır ateşte tepsiyi döndürür gibi sağa sola sallayıp 5 dakika kaynattıktan sonra ateşten alınız. Soğuduktan sonra kırılmaması için geniş bir spatula ile bir tabağa veya tevziye koyup 
servis ediniz.


ULUDAĞPARE 

100 gr. net çekilmiş hindistancevizi
Hamuru:
250 gr. margarin
250 gr. pudra şekeri
600 gr. kırma un
3 bütün yumurta
1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı karbonat
Az tuz
Şurubu:
1 kg. şeker
1250 gr. su
Az limon tuzu
Az vanilya

Şurup malzemesini 1 dakika beraberce kaynatarak hazır hale getiriniz. Bir mermerin üzerinde yağ, pudra şekeri, karbonat ve tuzu elinizle birbirlerine yedirerek 5 dakika çalıştırıp unu ilâve ediniz ve elinizin tabanıyla bastıra bastıra 5 dakika yoğurup yumurtaları ve hindistancevizini ilâve ederek iyice karıştırıp elinizi bir spatula ile sıyırarak hamuru bir yere toplayınız ve üzerine bir rutubetli bez örtüp 10 dakika dinlendiriniz. Sonra ceviz büyüklüğünde hamuru iki avucunuzun içinde top gibi yuvarlayıp gayet hafif bastırıp yassıltarak tepsiye diziniz ve üzerlerine kabukları çıkıp yumurtaya batırılmış yarımşar badem koyup fırına sürerek pişiriniz. Fırından çıkar çıkmaz malzemesinden hazırlanmış şurubunu sıcak sıcak döküp soğuyunca 
servis ediniz.



KAYMAKLI BABA TATLISI 

8 adet baba tatlısı
Şurubu:
1 kg. su
750 gr. şeker
1/2 limonun soyulmuş kabuğu
Az vanilya
250 gr. kaymak (8 dilim olarak kesilmiş)

Şurubu için su, şeker, limon kabuğu ve vanilya 1 dakika beraberce kaynatılır ve sıcak olarak gayet ağır ateşin üzerinde bırakınız. Yalnız sıcaklığını muhafaza etsin kaynatmasın.
4 adet hazırlanmış baba tatlılarından şurubun içine koyunuz ve 2 dakika sonra bir kevgirle parçalamadan altını üstüne çeviriniz ve üç dakika daha şurubun içinde bekletip kevgirle dikkatlice bir küçük tepsiye çıkarınız.
Diğer babaları da aynı şekilde şuruba atıp çektirdikten sonra tepsiye çıkarınız. Soğutup tabaklarda veya tevzide üzerine kaymaklarını koyup servis ediniz.



BADEM TATLISI 

Bademi:
Net temizlenip çekilmiş 100 gr. badem
100 gr. acıbadem
Yumurtası:
10 adet yumurta
100 gr. şeker
Unu:
150 gr. un
Az vanilya
Şurubu:
1 kg. şeker
600 gr. su
Az limon tuzu

30 santim kutrunda bir tepsi içi yağlanıp un serpildikten sonra badem serpilir. Şurup malzemesi beraberce kaynatılarak soğumaya bırakılır.
Badem ve acı bademi kaynar suda bir dakika kaynatıp süzdürerek bir bezin içine dökünüz ve bezi kapatarak iyice ovalayıp kabuklarını çıkararak peynir veya ceviz makinesinden çekerek gayet hafif bir fırında veya hafif ateşte karıştırarak tamamen kurutunuz. Un ve vanilya ile karıştırıp bekletiniz.
Yumurta, şeker ve vanilyayı çelik veya cam bir kaba koyup, kabı sıcak suyun içine oturtunuz ve bir yumurta vurma teli ile karıştırarak ılık bir vaziyete getiriniz ve sudan alınız.
Unlu bademi katın. Varsa yumurta vurma makinesi ile, mikseriniz varsa mikserle yoksa elinizle bir makine intizamı içinde yumurtayı vurarak bir kurdela şeklini alıncaya kadar köpürtünüz.
Yumurta bu koyuluğa gelince teli çıkarıp bir kevgirle çalkalamadan karıştırıp unu dikkatlice yediriniz ve tepsiye boşaltıp fırına sürünüz.
Piştikten sonra normal soğuk olarak şurubunu üzerine döküp 3-4 dakika fırına sürüp çıkarınız ve soğuyunca 
servis ediniz.

Not: Badem tatlısını tepsinin altına ve yumurtayı döktükten sonra üzerine ilâve kabukları soyulup, ince uzunlamasına dilimlenmiş badem serpilirse daha güzel olur. Badem ezme makinası bulunan yerlerde badem kuruyunca ezme makinasından geçirilirse tatlının içinde dile dokunmadan yalnız kokusu hissedilir.



YEŞİL FISTIKLI REVANİ 

Vurmak için:
10 bütün yumurta
100 gr. şeker
Az vanilya
İçinin unu ve yeşil fıstığı:
225 gr. un
50 gr. kabuğuyla çekilmiş yeşil
Şurubu:
1 kg. şeker
600 gr. su
1 limon suyu

25 santim kutrunda bir tepsinin içi tamamen yağlanır ve içine un serpilir. Malzemesinden şurup beraberce kaynatılır ve soğumaya bırakılır.
Yumurta, şeker ve vanilyayı çelik veya cam bir kaba koyup, kabı sıcak suyun içine oturtunuz ve bir yumurta vurma teli ile karıştırarak ılık bir vaziyete getiriniz ve sudan alınız.
Unla beraber harman edilmiş yeşil fıstığı da katarak varsa yumurta vurma makinesi ile, mikseriniz varsa mikserle yoksa elinizle bir makine intizamı içinde yumurtayı vurarak bir kurdela şeklini alıncaya kadar köpürtünüz.
Yumurta bu koyuluğa gelince teli çıkarıp bir kevgirle çalkalamadan karıştırıp unu dikkatlice yediriniz ve tepsiye boşaltıp fırına sürünüz.
Piştikten sonra normal soğuk olarak şurubunu üzerine döküp 3-4 dakika fırına sürüp çıkarınız ve soğuyunca 
servis ediniz


ŞAM TATLISI 

Hamuru :
150 gr. toz şeker
500 gr. 3 no.lu irmik
400 gr. kaynar süt
2 kahve fincanı su
İçinin harcı :
50 gr. çekilmiş ceviz
50 gr. çekilmiş fıstık
Şurubu:
750 gr. toz şeker
250 gr. su
1/4 kahve kaşığı limon tuzu

Şerbet malzemesi beraberce 2 dakika kaynatılıp ılıtılır ve 50 gr. saf tereyağı ilâve edilir.
30 cm. çapında bir tepsinin dibi ve kenarları 3 kaşık tahinle yağlanır. (Tahin yapışmamasını temin eder.)
1 tencereye 450 gr. şekeri,500 gr. kalın irmiği, 400 gr. kaynar kaynar sütü koyup, iyice karıştırarak tencerenin kenarlarını temizleyip kapağını kapatınız. 24 saat normal bir yerde bekletiniz. Sonra içine 2 kahve fincanı normal suyu koyup bir dakika karıştırıp dibi ve kenarları tahinle yağlanmış tepsiye hamurun 1/4'ünü koyup yayınız. Üzerine fıstık ve cevizini serptikten sonra kalan hamurun hepsini üzerine düzgün olaraK dökerek yayınız. Renk alması için şuruptan bir tabağa koyup avucunuzu şuruba batırarak hamurun üzerine şıp şıp her tarafına hafifçe vurup fırına sürünüz. 25 dakika sonra 3 cm. ara ile ıslatılmış bir bıçakla dikkatlice şerit gibi kesip tekrar fırına sürerek 25 dakika daha pişiriniz ve hemen şurubunu ılık verip soğuyunca kesilmiş kısımlardan bıçakla istediğiniz uzunlukta kesip servis ediniz.



KITIR TULUMBA TATLISI 

Hamuru:
500 gr. su
125 gr. irmik
375 gr. un
1/4 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı şeker
20 gr. yağ
8 adet yumurta
50 gr. nişasta
Kızartmak için:
2 kg. yağ
Şurubu:
2 kg. şeker
750 gr. su
1 kahve kaşığı limon tuzu

Şurup malzemesini hep beraber 2 dakika kaynatınız, soğumaya bırakınız. Suyu, şekeri ve tuzu beraber bir dakika kaynatınız, bir spatula veya kuvvetli bir ağaç kepçe ile kuvvetlice karıştırarak un ve irmiği yediriniz. Sonra ağır ateşe alıp yağı ilâve edip tekrar iyice karıştırınız. Zaman zaman eze eze karıştırıp alt üst çevirerek 3-4 dakika pişirip bir tepsinin içine çıkarınız. İlk sıcaklığı geçince elinizle yoğurur gibi nişastayı yedirip teker teker yumurtaları da yedirerek hamuru temizce bir köşeye toplayınız ve hamurdan bir miktar alıp tulumba kalıbının içine koyarak kolunu üzerine yerleştiriniz. Yağı da genişçe kenarlı bir tepsiye veya karavanaya ılık vaziyette koyunuz. Şimdi tulumba Kalıbını karnınıza dayayarak iki elinizle, kalıbın öbür ucundan kucaklar gibi tutarak tam yağın üzerine geliniz ve sağ orta parmağınızı yağlayıp kalıbın sapını karnınızla iterek hamur kalıbın ağzından 4 santim çıkınca yağlı parmağınızla bastırıp koparınız ve hamuru aynı vaziyette sıkıp tepsinin 3/4'ünü doldurduktan sonra ortadan hararetli ateşte ağır ağır karıştırarak 10-15 dakika aktın gibi kızartınız ve yağdan şuruba çıkarınız, üzerine hafifçe bastırıp şurubunu çektiriniz. 5 dakika sonra şuruptan çıkartıp 
servis ediniz. Kalan hamuru tekrar aynı şekilde hazırlayınız.

Not: Bu hamur "hanım göbeği" gibi kabarmaz. Fakat çok daha kıtır olur ve daha fazla şurup çeker ve sıcak yağla devamlı çalışılır ve ekonomiktir.




VEZİR PARMAĞI 

Yassı kadayıfı:
600 gr. su
75 gr. yağ
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
450 gr. un
6 bütün yumurta
Kızartmak için 2 kg. yağ
Şurubu:
2 kg. şeker
1 kg. su
1/2 kahve kaşığı limon tuzu

Şurup malzemesini hep beraber 2 dakika kaynatınız, soğumaya bırakınız. Suyu, yağı, şekeri, tuzu bir tencereye koyup bir kere kaynatınız ve elenmiş olarak tahta bir kaşıkla devamlı karıştırmak sureti ile unu, yedirip bir hamur yapınız ve ağır ateşte zaman zaman eze eze karıştırıp alt üst ederek 10 dakika pişirip ateşten alarak başka bir tencereye koyunuz. İlk sıcaklığını kaybeder etmez yumurtaları teker teker ilâve edip karıştırarak yediriniz. Derince bir tepsiye gayet ılık olarak yağı koyunuz. Avucunuzun içlerini iki elinizin parmaklarınızın içlerini gayet hafif yağlayınız ve ceviz büyüklüğünde bir hamur alıp yuvarlak yuvarladıktan sonra parmaklarınızın üzerinde, parmaklarınızın izleri çıkar şekilde parmak şeklinde bir parmak kadar uzun yuvarlayıp yağa atınız. Tepsinin yarısı dolunca kızartıp şuruba atıp, şurubu çekince çıkarıp arzu ettiğiniz zaman servis yapınız.



HANIM GÖBEĞİ 

Yassı kadayıf
600 gr. su
75 gr. yağ
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
450 gr. un
6 bütün yumurta
Kızartmak için 2 kg. yağ
Şurubu:
2 kg. şeker
1 kg. su
1/2 kahve kaşığı limon tuzu

Şurup malzemesini hep beraber 2 dakika kaynatınız, soğumaya bırakınız. Suyu, yağı, şekeri, tuzu bir tencereye koyup bir kere kaynatınız ve elenmiş olarak tahta bir kaşıkla devamlı karıştırmak sureti ile unu, yedirip bir hamur yapınız ve ağır ateşte zaman zaman eze eze karıştırıp alt üst ederek 10 dakika pişirip ateşten alarak başka bir tencereye koyunuz. İlk sıcaklığını kaybeder etmez yumurtaları teker teker ilâve edip karıştırarak yediriniz. Derince bir tepsiye gayet ılık olarak yağı koyunuz ve avucunuzun içini ve sağ parmaklarınızı hafifçe yağlayınız. Hamurdan bir ceviz büyüklüğünde alıp avucunuzun içinde düzgünce yuvarlayıp üzerine hafif bastırıp yassıltınız ve orta parmağınızı yağa batırıp tam hamurun ortasından deliniz ve parmağınızla deliği biraz genişletip yağın içine atınız. Diğerlerini aynı şekilde yuvarlayıp tepsinin yarısı dolunca tepsiyi ateşe koyarak ilk 10 dakika orta ateşte karıştırmadan altını üstüne çevirerek kızartınız ve sonra bir kevgirle devamlı, dikkatlice karıştırarak 10-15 dakika daha kızartıp kevgirle yağsız olarak şurubun içine çıkartınız. Hafif üzerini bastırıp 10 dakika sonra şuruptan çıkarıp arzu ettiğiniz zaman 
servis ediniz.

Not: Hamurlar yağda sık olmamalıdır. Eğer lâyıkıyle boşluk olmazsa birbirlerini sıkar ve yapışır. Kabarmaz. İcap ederse yağ ılıtılıp tekrar yapılır ve kızartılır.
Haşlama hamur tatlıları eski saray ve konakların öğle ve akşam sofralarında kabarış şekillerine göre övünme vesilesi olurdu. Eski lokanta vitrinleri düzgün otomobil lâstiği gibi kabarmış hanım göbekleri, dilber dudakları, vezir parmakları ve tulumba tatlıları ile süslenirdi. Tatlı olarak hamuru haşlandığı için mutfak lisanında haşlama hamur tatlıları diye anılırlar.



ARAP KADAYIFI 

Kadayıfı:
10 adet yassı kadayıf
Islatmak için:
1 bardak ılık süt
Bulamak için:
5 adet çırpılmış yumurta
2 kahve fincanı un
Kızartmak için:
500 gr. yağ
Şurubu:
750 gr. şeker
1250 gr. su
1/4 kahve kaşığı limon tuzu
Üzerine serpmek için :
100 gr. çekilmiş fıstık veya ceviz

Şurup malzemesini hep beraber 2 dakika kaynatınız, soğumaya bırakınız. Kadayıfların 2 milim kutrunda kenarlarını keserek atınız ve kadayıfları bir tepsiye koyup sütü üzerlerine dökerek ve hepsini alt üst ederek 2 dakika sütte ıslayınız. Sonra gayet hafif alt ve üstlerini unlayıp bir tepsiye koyunuz ve yumurtayı üzerlerine dökerek kadayıfları yumurtaya bulayınız ve bir tavada kızgın yağda alt ve üstlerini altın sarısı gibi kızartıp bir tencereye diziniz ve şurubu üzerlerine döküp kadayıfların kalkmaması için üzerlerine bir tabak kapatıp tencerenin kapağını kapatarak ağır ateşte 15 dakika kaynatıp ateşten alınız ve şurubunun içinde soğutup üzerlerine fıstık koyup servis ediniz.



ZARAFET DOLMASI 

Sararması için:
250 gr. toz şeker
Şurubu:
1 kg. şeker
500 gr. su
1/4 kahve kaşığı limon tuzu
Kadayıfı:
1 tek ekmek kadayıfı
İçinin harcı:
300 gr. yeşil fıstık
250 gr. pudra şekeri
2 kahve fincanı su
Kaymağı:
250 gr. kaymak
Ekmek kadayıfı
Kenarlarına sıvamak için:
50 gr. çekilmiş yeşil fıstık

Şurup malzemesini hep beraber 2 dakika kaynatınız, soğumaya bırakınız.
250 gr. şekeri çelik bir tavada veya küçük çelik bir kapta gayet ağır ateşe koyarak tahta bir kaşıkla ağır ağır karıştırarak sarartınız ve şuruptan 2 kepçe şurup ilâve ederek yine ağır ateşte karıştırarak eritip şurubunu içine boşaltınız. Kadayıfı kendisinden 6-7 santim büyük kenarlı bir tepsiye kızarmış yerini dibe getirerek yerleştiriniz ve üzerine 2 parmak taşıncaya kadar kaynar su doldurup üzerine temiz bir peçete kapatarak suyun yukarı çıkmasını temin edin. 20 dakika sonra dikkatlice kadayıfı kırmadan suyunu süzdürünüz. Aynı peçeteyi sıkıp tekrar üzerine bastırarak suyunu iyice alın ve tepsiyi yana eğerek akacak suları da alıp ortasını çarpı işareti yapar gibi hafifçe yarıp şurubunu üzerine dökün. 90 derece hararette kaynatmadan ocağın üzerine küçük bir kepçe veya kaşıkla tepsinin kenarlarmdaki şurupları kadayıfın üzerine alarak tamamen çektiriniz ve ateşten alıp biraz harareti geçince kadayıf tepsisi dediğimiz çok ince kenarlı tepsiye çeviriniz.
Kaynar suda fıstığı 1 dakika haşlayıp süzdürerek bir bezin üzerine dökerek bezi kapayınız. Bezin üzerinden fıstıkları ovarak kabuklarını temizleyiniz. Sonra bir ceviz veya peynir makinasından fıstığı çekiniz. Çekilmiş fıstığı pudra şekeri ile bir kapta ovarak evvelâ suyun bir kahve fincanını ilâve edip iyice ovarak avucunuzla sıkınız, eğer sıktığınız gibi kalırsa olmuş demektir. Dağılıyorsa biraz daha su ilâve ederek biraz daha ovunuz. Avucunuzda sıktığınız zaman parmaklarınızın izi kalıp aynen durması lâzımdır. Sonra kadayıfın üzerine 16 santim kutrunda bir tabak kapatıp 2 yuvarlak kadayıf kesiniz, bir tanesini tepsiden aldığınız gibi genişçe yuvarlak bir tepsi veya tabağa yerleştiriniz. Üzerine fıstıklı harcı döküp bir santim kalınlığında düzgünce sıvayınız. 10 dakika buzdolabında dinlendirip üzerine müsavi şekilde kaymağı keserek diziniz ve tepsideki kadayıfın altını üstüne çevirerek kaymağın üzerine yerleştiriniz ve kenarlarına elinizle veya bir paletle yeşil fıstık bastırıp arzu ettiğiniz zaman dilim dilim keserek 
servis ediniz.



BALIKESİR TATLISI 

1 kilo un
300 gram tereyağı
Unun kaldıracağı kadar süt
6 yumurta sarısı
1 gram tuz
1,5 kilo şeker (şerbet için)

Yukarıdaki harçlarla, mükemmel bir hamur yoğurarak hazırlamalı, kıvamını bulunca, kendi haline bırakmalıdır. Hamur, mayalandıktan sonra, hamur tahtasında tepsinize göre, hemen 12 adet kadar yufkalar açmalıdır. Açılan yufkaların yarısı üst üste yağlı bir tepsiye, diğer yarısı da, yine yağlı diğer bir tepsiye üst üste koyarak fırınlayınız veya ateşe bırakınız. Alt kısımları kızarınca, iki tepsiyi de ateşten indiriniz.
Birinci tepsidekilerin en üst yufkası üzerine bolca kaymakyayınız. Diğer tepsideki yufkaların alttaki kızarmış tarafı üste gelmek üzere, birinci tepsideki yufkaların üzerine kapatınız. Ilık şerbet gezdirip soğuduktan sonra, porsiyonlara bölüp bolca yenilir.


resimli yemek tarifleri
oktay usta ana yemek tarifleri
oktay usta sebze yemek tarifleri
tatlı yemek tarifleri
yemek tarifleri ayşe tüter
en güzel ve kolay yemek tarifleri
yemek tarifleri ve yapılışı
ümit usta yemek tarifleri resimli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder